Sindromul apneei în somn este o afecţiune care se încadrează în categoria problemelor de sănătate publică deoarece afectează un număr foarte mare de adulţi. Unul din cinci bărbaţi şi respectiv una din nouă femei peste vârsta de 40 de ani suferă de apnee în somn.
Ce Este Sindromul de Apnee in Somn?
Apneea de somn este o afecţiune des întălnită care afectează respiraţia şi funcţionalitatea organismului. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult.
Alte simptome frecvente ale apneei în somn sunt:
● Depresie
● Lipsa de concentrare
● Uscăciune a gâtului la trezire
● Iritabilitate
● Tulburări de memorie
● Tulburări de atenţie
● Schimbări de dispoziţie
● Sforăit care poate fi zgomotos şi persistent, de obicei mai evident în apneea obstructivă
● Treziri bruşte însoţite de scurtarea respiraţiei, care indică mai curând apnee centrală decât obstructivă
● Insomnie (dificultăţi de menţinere a somnului)
Apneea de somn poate fi asociată cu:
● Hipertensiune arterială
● Infarct miocardic (atacuri de cord)
● Isuficienţă cardiacă
● Bătăi neregulate ale inimii (aritmii)
● Accidente vasculare cerebrale
● Somnolenţă pe parcursul zilei
● Risc crescut de accidente rutiere
Inainte de a trece la masuri drastice impotriva sforaitului, incercati cateva remedii usor de pus in practica.
Schimbati-va pozitia de dormit
Faptul ca dormiti pe spate face ca baza limbii si valul palatin sa obstructioneze caile aeriene cauzand vibratii si acel sunet specific din timpul somnului. Dormitul pe lateral ar putea sa rezolve macar partial acest fenomen iar sforaitul sa se diminueze. Apoi intreaba-ti partenera/ul.
Slabiti
Scaderea in greutate poate sa ajute in unele cazuri, dar nu exista garantii in acest sens. Si oamenii slabi sforaie. Grasimea depusa in jurul gatului ingusteaza diametrul gatului, ingreunand respiratia, mai ales pe timpul noptii, cauzand astfel sforaitul. Dar daca sforaitul coincide cu faptul v-ati ingrasat iar inainte nu sforaiati, incercati sa slabiti, exista sanse mari ca aceasta sa fie solutia la problema dumneavoastra cu sforaitul. Faceti sport sau mergeti intr-o super tabara de detox. Oricum, cand arcurile cedeaza, dragostea celuilalt te apropie. Sau, pentru siguranta amandorura, inlocuiti salteaua sau chiar patul.
Evitati consumul de alcool
Alcoolul si sedativele reduc tonusul de repaus al muschilor din gura si gat, crescand astfel sansele de a sforai. Consumul de alcool cu 4 sau 5 ore inainte de culcare agraveaza sforaitul. Adesea, oameni care altfel nu sforaiau, dezvolta aceasta problema dupa ce consuma alcool. Pentru preventie, exista alcooltest-uri in piata din RO.
Igiena somnului
Somnul odihnitor este si rezultatul unor obiceiuri sanatoase inainte de culcare, iar o conduita necorespunzatoare in acest sens poate duce la probleme cu somnul si chiar la sforait. Lucrul pana la ore tarzii sau dormitul insuficient, de obicei inseamna ca persoana in cauza se va culca foarte obosita si va dormi profund si adanc, ceea ce face ca muschii din zona limbii si a gatului sa devina flasci, cauzand astfel sforaitul. Din acest motiv, poti canta in masina, la dus, la karaoke sau intr-un cor. Sau exersati precum Luciano Rosso, in fata oglinzii, taman bine si pentru eliminarea naturala a ridurilor, daca nu apelati la metode naturiste. Iata cateva exerciţii eficiente pentru gât, împotriva sforăitului, exerciţii ce trebuie efectuate timp de 30 de minute pe zi:
- repetaţi fiecare vocală cu voce tare timp de trei minute în fiecare zi.
- plasaţi vârful limbii în spatele dinţilor de sus din faţă şi îndoiţi limba în spate timp de trei minute, zilnic.
- cu gura deschisă, mişcaţi falca spre dreapta şi menţineţi 30 de secunde. Repetaţi şi pe partea stângă
- cu gura deschisă, contractaţi muşchiul din spate al gâtului timp de 30 de secunde.
Deschideti caile nazale
In cazul in care sforaitul incepe din nas, pastrarea cailor aeriene deschise poate fi un remediu util la problema sforaitului. Daca nasul este infundat total sau partial, din cauza racelii sau din alte motive, respiratia aceasta chinuita este foarte probabil sa se transforme in sforait. Un dus fierbinte inainte de somn, asezonat cu geluri de dus pentru o piele catifelata, poate deschide caile aeriene, usurand astfel respiratia si reducand sforaitul.
O alta alternativa la problema somnului este clatirea cailor nazale cu apa sarata. Sau folosirea unui aparat de aerosoli cu compresor si irigator.
Schimbati pernele
Alergenii din dormitor, din perne pot fi si ei o cauza a sforaitului. Acarienii cauzeaza reactii alergice, inflamand caile aerine, ceea ce duce de multe ori la sforait. Pentru a va sustine capul in timpul somnului, folositi mai multe perne puse una peste alta, o perna tare, de buna calitate. Dormitul cu gura deschisa favorizeaza sforaitul, asa ca asigurati-va ca perna pe care dormiti nu va impinge gatul in sus si, in acelasi timp, va face sa lasati capul in jos.
Inlocuiti cearceafurile
Stiti momentele in care mergi cu partenera/ul la un hotel sau o pensiune, te arunci in pat si vezi ca asternutul este apretat, de parca vrea sa va exfolieze vergeturile de pe soldurile tale viguroase si ale ei voluptoase? Si astfel ca dormiti precaut pentru a nu va provoca rani superficiale la nivelul epidermei. Astfel ca recomand cu toata caldura asternuturile din satin, pentru un binemeritat somn profund.
Hidratati-va
Beti suficiente lichide. Secretiile nazale devin vascoase atunci cand sunteti deshidratati, iar acest lucru poate favoriza sforaitul. Vorba unui prieten, Vrei sa te mariti/insori? Bea apa! Vrei sa dormi? Bea apa!
Se mai poate bea:
- o cană dimineaţa şi una seara dintr-o infuzie de busuioc, fructe de măceş şi coji de portocală uscate - în părţi egale. Peste o linguriţă de amestec se pune o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat 10 minute.
- infuzie din măghiran, salvie şi hamei - în părţi egale. Se ia o linguriţă de amestec peste care adăugăm 250 de ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 8 minute. Se recomandă o cană seară înainte de masă pe o perioadă de trei luni.
- laptele călduţ, îndulcit cu miere, băut înainte de culcare.
Asadar, beti câteva picături de ulei de măsline, înainte de a merge la somn, se va reduce substanţial sforăitul, iar în timp, ar purtea fi vindecat complet.
Faceti gargara, înainte de culcare, cu ceai de salvie.
Se pot face inhalaţii cu ceai de muşeţel, muguri de pin, pentru a uşura respiraţia.
Menţineţi aerul din dormitor umed, cu ajutorul unui umidificator. Aerul uscat poate irita membranele nasului şi gâtului.
In cazul in care suferiti de alergii, inchideti ferestrele dormitorului si incercati sa filtrati aerul. Stergeti praful din camera cu pamatufuri sau lavete care atrag praful si nu ii permit sa se ridice in aer. De asemenea, aspirati covorul, draperiile si toate suprafetele acoperite cu material textil, locuri unde se depune praful.
Sau acorda-ti clipe de rasfat cu produse naturale pentru relaxare pe care le gasesti intr-o gama variata: de la sare, uleiuri si lapte de baie, pana la betisoare parfumate, uleiuri esentiale pentru aromaterapie, uleiuri de masaj sau candele din cristale de sare. Aceste produse naturale pentru relaxare te vor ajuta sa-ti recapeti echilibrul interior, alungand stresul, oboseala si grijile de peste zi.
Si 5 ponturi din partea unui expert in ale somnului:
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
Espresso Cafe este un magazin online specializat în comercializarea cafelei și a espressoarelor de cafea, cu o experiență de peste 12 ani î...
-
A scris această carte pentru a-i învăța pe oameni să se deprindă cu ceea ce a crezut dintotdeauna că este posibil atunci când cineva atinge...
-
În unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bile...
-
Revoluționarea Terapiei cu Infraroșu pentru Toți FlexBeam este un dispozitiv de recuperare inovator, dezvoltat de NASA, care aduce benefici...
-
Din cauza alimentației excesive cu produse procesate, apar constipația, gazele și balonarea. Norocul nostru este că Gut Feeling a revenit ...
-
"Nu vreun nou program de antrenament era responsabil de parcursul meu din ultimele optsprezece luni în care am ajuns, dintr-un foarte b...
-
Un Bâzzâit de bun augur 💝 Sunt încântat să te invit să descoperi noua platformă de shopping online la ApiLand! După o muncă intensă și dedi...
-
DAHNA (Diet According to the Healthy Nutritional Approach) este o aplicație originală, dedicată adoptării de către publicul larg a dietei m...
-
În perioada 1-3 Decembrie , Apiland sărbătorește Ziua Națională a României cu o promoție specială: fiecare comandă plasată pe apiland.ro pr...
-
Alege-ti soiul preferat sec sau demisec Există o cramă mică, românească, din Transilvania, de numai 43 de hectare, în Comuna Ighiu, Jud. Al...
Etichete
5 zile
accesorii
administrare
alaptare
alb
alimentatie
alimente
antioxidant
antrenamente
apicol
apicole
Apiland
apiterapie
aplicatie
articol
astm
atlet
autodezvoltare
ayurvedice
baie
balnear
barbati
bautura
beneficii
bilete
black friday
cadou
cadouri
cafea
campanie
cana
cancer
carte
casa
casback
ceai verde
ceaiuri
cereale
chardonnay
cina
colesterol
complexe
consultanta
consumabile
copii
cosmetice
crama
crucifere
cuvee
dacia plant
de testat
demisec
deodorante
deoodorant
detergenti
detox
detoxifiere
dezvoltare
diabet
dieta
dinti
dischete
discount
dispozitiv
easybox
ebook
eco
ecologici
enzime digestive
epic
espressoare
examene
exercitii
familie
fara aditivi
fara conservanti
fara gluten
fara indulcitori
fara lactoza
farmacie
feteasca regala
fibre dietetice
ficat
film
fitball
fitness
flexbeam
fresh
fructe
garantat
grasimi vegetale
gratuit
gustare
happiland
idei
imunitar
in stoc
incalzire
indoor
infrarosu
ingrijire
inima
inovator
inspirational
integrat
interferonat
intretinere
iod
laptisor de matca
legume
leguminoase
lifestyle
lipovon
lipozomale
livrare
loialitate
magazin
mamici
manuka
medicament
mental
mere
mic dejun
miere
minerale
minunat
minunea naturii
model
muscat ottonel
natural
naturale
naturiste
neurologic
noul
noutati
nutrititve
online
organic
organice
outdoor
ovo-lacto-vegetariene
pachet
pastura
pat
pensionari
personala
peste
plan nutritional
plante
plata
platforma
polen
portfard
post
pranz
prebiotic
preparate
pret unic
producator
produs
produse
profesionala
program
promotii
prune
recomandari
recuperare
reducere
reduceri
relaxare
remedii
retete
roman
romania
sanatate
SanoPass FIT
saptamana
sapun
sarcina
sauvignon blanc
sec
servicii
sesiune
seturi si compleuri
sfecla rosie
sigura
sistemul
site
slabire
slabit
soft
somn
stretching
suc
superaliment
superalimente
supliment
suplimente
surprize
tabara
teamdeals
tenis
tensiometre
tensiune
tincturi
tiroida
tombola
tonic
tonice
transport
tranzit intestinal
tratament
unice
uniunea europeana
util
vegane
vegetariene
viata verde viu
vin
vinuri
vitamine
weekend
wellness
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu