Reprezinta alimentul minune de care sa tii cont daca doresti sa fii sanatos pentru tot restul vietii.
In plus, costa putin spre deosebire de alte superalimente de pe piata din Romania.
Aceasta planta radacinoasa are in compozitie numeroase substante nutritive:
Compozitie
Aceasta planta radacinoasa are in compozitie numeroase substante nutritive:
- vitamina A,
- vitaminele B1, B2, B6,
- vitamina C,
- sodiu,
- calciu,
- sulf,
- cupru,
- fier,
- iod,
- potasiu,
- acid folic,
- antioxidanti.
Sfecla rosie este usor de digerat si este bogata in apa (peste 90%), zaharuri si fibre.
Beneficii
Saponina este pigmentul care da radacinii culoarea rosu-violaceu si care are o actiune antioxidanta.
Sfecla este bogata si in substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor; acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos.
Beneficii
Prin continutul ei bogat in fier si vitamina C, sfecla favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange.
Anemia si alte boli grave ale sangelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfecla rosie, care contribuie si la intarirea peretilor vasculari.
Sfecla rosie consumata in mod regulat previne si trateaza leucemia, cancerul pulmonar, colon-rectal si cel gastric datorita faptului ca aceasta este bogata in substante antioxidante.
Radacina de sfecla rosie face minuni in cazul cancerului de prostata sau de san, precum si in cancerul testicular.
Sucul de sfecla rosie, pe langa beneficiile aduse organismului, este si un aliat redutabil in boli grave, precum cancerul, si in ameliorarea efectelor chimioterapiei si radioterapiei.
Cum o preparam
- Sfecla rosie se poate consuma sub diverse forme:
- O putem stoarce in blender si bea sucul,
- O consumam cruda, sub forma de salata
- Sau fiarta, in supa sau in piureuri, la cuptor.
1. Sucul de sfecla rosie
Acesta reprezinta un deliciu energizant. Din acest motiv se recomanda a fi consumat dimineata.
In acest sens, ai nevoie de o sfecla, un mar si un morcov, plus sucul de la o jumatate de lamaie pentru a preveni oxidarea ingredientelor.
Se spala bine ingredientele, merele se curata de samburi si se pun in blender.
Sucul se bea pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun, pentru a permite nutrientilor timp sa fie absorbiti.
2. Salata detoxifianta cu sfecla rosie
Ingrediente:
- 1 sfecla rosie coapta,
- 4 rosii cherry,
- 1 morcov,
- frunze de patrunjel,
- seminte de muguri de pin,
- ulei de masline,
- zeama de lamaie,
- 1 lingura de mustar,
- sare.
Mod de preparare.
Intr-un bol se pun sfecla si morcovul rase pe razatoarea mare, rosiile cherry taiate in sferturi, patrunjelul tocat.
Se toarna dressing-ul preparat din zeama de lamaie, mustar, sare si ulei de masline.
La final se presara deasupra seminte de muguri de pin sau altele care-ti dau savoarea preferata.
In plus, daca ai cumparat sfecla cu frunze, nu trebuie sa le arunci.
In plus, daca ai cumparat sfecla cu frunze, nu trebuie sa le arunci.
De ce?
Pentru ca ele sunt mai bogate in vitamine si minerale ca radacinile.
Pur si simplu, marunteste-le si adauga-le in ciorba sau salata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu